Welcome!

SEKOLAHKU SYURGAKU, by cannot tell
Contoh Karangan UPSR
Name:Australia cannot tell
Title:SEKOLAHKU SYURGAKU
2010-12-31 21:23
     Ungkapan "Sekolahku Syurgaku" sering diperkatakan baik dalam kalangan pendidik mahupun pelajar. Malah kita dapat melihat di dinding-dinding sekolah juga terukir ungkapan tersebut. Ungkapan itu amat bermakna jika diteliti, diselusuri dan difahami akan maksudnya.  
 
     Sekolah dapat ditakrifkan secara umum sebagai tempat untuk meninba ilmu. Manakala syurga pula ditafsirkan sebagai tempat yang indah, menarik dan gembira ketika berada didalamnya. Oleh yang demikian, ungkapan "Sekolahku Syurgaku" melambangkan bahawa sekolah merupakan tempat yang indah dan menarik ketika menjejakkan kaki ke dalamnya.  
 
     Sewajarnya, para pelajar baik sekolah di desa, pedalaman mahupun bandar merealisasikan ungkapan tersebut. Jika menyelusuri sejarah, pembangunan dalam sektor pendidikan merupakan elemen penting dalam sejarah sesebuah negara maka pembaharuan demi pembaharuan telah dilaksanakan oleh kerajaan.  
 
        Ini membuktikan keprihatinan kepimpinan negara dalam bidang pendidikan. Para pelajar seharusnya bersyukur dan insaf dengan kemewahan yang dinikmati pada masa kini bebanding para pelajar di negara-negara yang miskin ataupun negara-negara yang dilanda musibah.  
 
        Jika pelajar dilengkapi dengan bumbung bersyiling tetapi mereka hanya beralaskan daun nipah. Begitulah sengsaranya mereka.  
 
        Para pelajar perlu memenfaatkannya dengan sebaik mungkin kemewahan yang dinikmati. Peliharalah apa yang dinikmati seperti harta sendiri dan janganlah membinasakannya hanya kerana kejahilan kita.  
 
         Jadikanlah sekolah sebagai rumah dan guru sebagai ibu bapa. Sekiranya kaedah ini digunapakai setiap individu akan merasai ketenangan, keseronokan apabila berada di sekolah dan secara tidak langsung ungkapan "Sekolahku Syurgaku" dapat direalisasikan.  
          
                                      
                                                (OK UNTILL HERE ONLY) HOPE U GUYS LIKE IT ^^ DONT 4GET 2 COMMENT.. BYE.
 

Submit a comment:

Name